Skip to main content

Terugblik NBSS Kennisevent 7 februari 2023

Op dinsdag 7 februari 2023 stond het kennisevent van Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS) op het programma. Tijdens dit kennisevent behandelden we consumentisme, het verschijnsel waarbij een individu lid is van een sportvereniging en ervan uitgaat dat de balans tussen kosten (contributie) en opbrengsten (gebruikmaken van diensten en faciliteiten) in zijn of haar voordeel uitslaat. Consumentisme speelt een belangrijke rol in de uitdagingen waar veel verenigingen tegenaanlopen, zoals het vrijwilligerstekort en ledenuitstroom. Naast consumentisme werd het thema Sport & Bewegen binnen het sociaal domein, gericht op kind- & jeugdarmoede aangehaald.

In een open discussie lichtte consumentisme-expert Dr. Jan-Willem van der Roest toe op welke manier consumentisme een rol speelt bij verenigingen. Hij richtte zich hierbij op de rol van de gemeente. Het onderwerp Sport & Bewegen binnen het sociaal domein bij gemeenten, gericht op kind- & jeugdarmoede, werd aangevlogen door specialist jeugd bij Kenniscentrum Sport & Bewegen, Laura Butselaar. Zij lichtte toe hoe deelname aan het sport- en beweegaanbod toegankelijker gemaakt kan worden in de gemeente en wat er gedaan kan worden om juist de kwetsbare doelgroep aan het bewegen te krijgen.

Gezamenlijk werd gebrainstormd over de manier waarop gemeenten ervoor kunnen zorgen dat kinderen, ongeacht hun omgeving en de sociaaleconomische schaal waarin ze opgroeien, toch participeren binnen de sport. Het was een interessante middag. Alle deelnemers hebben veel nieuwe informatie meegenomen richting het werkveld.

Wil jij, als beleidsmedewerker, ook bij ons volgende Kennisevent aanwezig zijn? Hou dan onze website in de gaten.

0
    0
    Jouw aanbod
    Jouw aanbod is leegGa terug naar het aanbod