Skip to main content

Clubondersteuner van NBSS

Sportclubs (verenigingen, stichtingen en ondernemende aanbieders) hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Ze dragen bij aan onze fysieke en mentale gezondheid, aan onze persoonlijke ontwikkeling en ze spelen een cruciale rol in sociale cohesie. Sterke, vitale clubs hebben de basisvoorwaarden op orde: leden, vrijwilligers, accommodatie en financiën. De prioriteit ligt voor clubs bij deze vier onderdelen waardoor er ook pas aandacht is voor de maatschappelijke waarde van de club als ze deze onderdelen goed georganiseerd hebben. Sterke, vitale clubs zullen dus een grotere bijdrage leveren aan de doelen van de gemeente en het sportakkoord. Sterke, vitale sportclubs zullen bijvoorbeeld meer aandacht hebben voor thema’s als sociale veiligheid, gezonde omgeving en het aanspreken van nieuwe doelgroepen. 

De clubondersteuner van NBSS werkt aan sterke, vitale en zelfredzame clubs. Hij helpt clubs om de basisvoorwaarden op orde te krijgen en de stap te maken naar meer maatschappelijke betrokkenheid. De clubondersteuner zorgt voor een goede relatie met de sportclubs, kent de uitdagingen en ambities van de clubs, weet welke interventies de club verder kunnen helpen en hoe deze gefinancierd kunnen worden. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de zelfredzaamheid van de club. 

Onze aanpak

Relatiebeheer

De belangrijkste voorwaarde om sportclubs te kunnen ondersteunen, is een goede relatie met de clubs. De clubs moeten de clubondersteuner weten te vinden en de clubondersteuner moet weten bij wie hij binnen de clubs moet zijn. Om de relaties op te bouwen en te onderhouden, houden we gegevens goed bij, gaan we regelmatig bij de clubs langs en zorgen we voor voldoende contactmomenten. We zorgen daarnaast voor een goede online zichtbaarheid en vindbaarheid via de website en social media.

Verenigingsscan 

Tijdens de clubbezoeken inventariseren we de uitdagingen en ambities van de clubs. Om een compleet beeld te krijgen van de vitaliteit, uitdagingen en ambities, vragen we alle clubs een verenigingsscan in te vullen. Hiermee kunnen we interventies gerichter inzetten en beter aanpassen naar de behoefte.

Vraagarticulatie

Moeite met bijvoorbeeld het vinden van vrijwilligers of het behouden van leden is vaak een symptoom van een onderliggend probleem. In dit soort ‘complexere’ situaties helpen we de club met het vinden van het echte probleem en het formuleren van een concrete hulpvraag. Op het moment dat we de hulpvraag scherp hebben, zetten we gerichte interventies in.

Gerichte interventies

Op basis van de geïnventariseerde uitdagingen en ambities, de geformuleerde hulpvragen en de andere vragen die bij de clubondersteuner binnen komen, zetten we gerichte interventies in. Voorbeelden van deze interventies zijn procesbegeleiding, workshops, cursussen en inspiratiesessies. Waar mogelijk, verbinden we clubs met vergelijkbare hulpvragen en starten we de interventies gezamenlijk. Voor het kiezen van de juiste interventie en het vinden van financiering, maken we gebruik van de servicelijst van NOC*NSF en staan we in contact met de adviseur lokale sport, Rabo Clubsupport, sportbonden en lokale partners.

Verbinden

Om verbinding, samenwerking en het leren van elkaar te stimuleren, organiseren we twee keer per jaar een sportcafé voor alle sportaanbieders. We behandelen hier veelvoorkomende uitdagingen en ambities zoals vrijwilligersmanagement, leden werven & binden en sociale veiligheid. Daarnaast organiseren we, als hier behoefte aan is, rondetafelgesprekken tussen voorzitters van clubs uit dezelfde sport (in samenwerking met de bond). Hetzelfde organiseren we voor vrijwilligers met dezelfde rollen bij hun club, zoals vertrouwenscontactpersonen of clubkadercoaches als uit de inventarisatie blijkt dat de behoefte er is.

Stimuleren van belangrijke thema’s

Naast de ‘vraaggerichte’ clubondersteuning, pakken we ook onze rol in het stimuleren van de belangrijke themas zoals sociale veiligheid, gezonde omgeving (NIX18, rookvrije sportparken en gezonde kantine), het aanspreken van nieuwe doelgroepen en inclusie en diversiteit. We schrijven in samenwerking met relevante partners actieplannen voor deze thema’s die passen bij de lokale situatie. Welke thema’s prioriteit krijgen, is afhankelijk van de lokale behoeften en het gemeentelijk beleid.

Sport- en beweegloket

Als de behoefte en de randvoorwaarden er zijn, zetten we een lokaal sport- en beweegloket op. Het loket is hét aanspreekpunt voor de sportclubs en zorgt voor onderlinge afstemming met de partners. We zorgen voor een goede profilering van het loket en breiden het netwerk van partners uit zodat we de clubs steeds beter en efficiënter kunnen ondersteunen.

Kwaliteit van clubondersteuning: expertteam 

Omdat NBSS een landelijke aanbieder is en we nu al in zes gemeentes actief zijn met onze clubondersteuners, halen we veel voordeel uit onderlinge kennisdeling. De kwaliteit van clubondersteuning is erg afhankelijk van het relatiebeheer, de vraagarticulatie en het koppelen van de hulpvraag aan de juiste interventie. We komen met het expertteam verenigingen vier keer per jaar bij elkaar om onszelf te scholen op deze onderwerpen en van elkaar te leren. Dit gebeurt onder leiding van de coördinator van het expertteam.

0
    0
    Jouw aanbod
    Jouw aanbod is leegGa terug naar het aanbod