Skip to main content

Sporticare – zorg voor bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast brengt bewegen ook veel sociale voordelen met zich mee. Zowel ouderen (>65jaar) als mensen met een beperking bewegen minder dan de overige Nederlandse bevolking. Dat bewegen belangrijk is voor het huidige en toekomstige welzijn wordt door diverse onderzoeken aangetoond.

Met Sporticare zetten we ons in om ouderen en mensen met een beperking in beweging te krijgen én te houden. Dit doen we zowel binnen zorginstellingen als ter ondersteuning in de paramedische zorg. Sporticare creëert structurele beweegmomenten en biedt beweegmogelijkheden om zelfstandig – of met familie en/of bekenden – in beweging te blijven. De beweegmomenten worden op locatie aangeboden en begeleid door beweegprofessionals. Voorop staat dat de beweegmomenten aansluiten op de behoeften en mogelijkheden van de deelnemers.

Sporticare voor ouderen (65+) en mensen met een beperking (in zorginstellingen)

Bij 65+-ers bestaan de beweegmomenten voornamelijk uit functionele oefeningen in groepsverband waarin zowel individuele- als groepsoefeningen worden uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals stokken, verschillende ballen, ballonnen en hoepels. Er wordt muziek van vroeger opgezet en oefenvarianten op spellen als blikgooien, sjoelen en vier op een rij worden aangeboden. Het beweegprogramma is opgebouwd in thema’s en bestaat uit blokken van 16 weken. Elke week wordt een trainingsprikkel  toegediend. Deze richt zich op het verbeteren/behouden van lenigheid, kracht en duuruithoudingsvermogen waarbij coördinatie en balans wordt geïntegreerd in de oefeningen.

Bij zorginstellingen voor personen met een beperking geven we wekelijks de beweegmomenten in de vertrouwde omgeving. Deelnemers bewegen in groepsverband en werken samen en individueel aan een doel. De beweegmomenten zijn elke keer hetzelfde opgebouwd zodat er herkenning en een vast patroon voor de deelnemers aanwezig is. Het programma bestaat uit blokken van 16 weken waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse materialen zoals stokken, hoepels, ballen, ballonnen en pionnen. Oefeningen worden veelal in spelvorm aangeboden en zijn gericht op verbetering van kracht en uithoudingsvermogen.

Sporticare ter ondersteuning in de paramedische zorg
Met Sporticare zetten we beweegprofessionals, o.a. bewegingsagogen, in om beweegmomenten te ondersteunen of te geven in bijvoorbeeld een (fysiotherapie)praktijk. Denk hierbij aan de medische fitness, preventiegroepen, maar ook een groep van COPD-ers die de behandeling niet meer vergoed krijgt maar toch wil blijven bewegen. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld ook helpen met het begeleiden (en opzetten) van GLI-trajecten, geven van valpreventie of het programma Doortrappen.


Wilt u meer informatie over Sporticare – zorg voor bewegen? Vul dan het onderstaande contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactformulier Sporticare

  0
   0
   Jouw aanbod
   Jouw aanbod is leegGa terug naar het aanbod